Wyszukaj lekarza

z bazy ponad 100 tys. specjalistów

Niekoniecznie light

Dieta
Niekoniecznie light
Autor:

Czy produkty light są niskokaloryczne?

Produkty typu light są coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród osób dbających o linię i odchudzających się. Żywność ta jest szeroko reklamowana, a kolejne produkty zyskują swoją "lekką" wersję. Co warto o nich wiedzieć?

Light, slim, fit

Produkty typu light zostały wynalezione przez Amerykanów, a ich celem było szybkie, łatwe i wygodne odchudzanie bez wyrzeczeń. A ponieważ dieta powinna być różnorodna, lista żywności odtłuszczonej czy o niskiej zawartości cukru stale rośnie. Wiele osób sięga coraz częściej po te produkty, w nadziei na utratę zbędnych kilogramów. Jednak niekonieczne sprzyjają one odchudzaniu.

Zgodnie z prawem UE, aby produkt został oznaczony jako "light", musi mieć przynajmniej 30% kalorii mniej niż oryginalna wersja. Producenci uzyskują ten efekt, odtłuszczając żywność lub zastępując zawarty w niej cukier zamiennikami. Jednak zabiegi te niekoniecznie są zdrowe. Tłuszcz jest bowiem niezbędny w diecie – dzięki niemu organizm odczuwa sytość, przyswajane są witaminy, a samo jedzenie lepiej smakuje. Jego nieobecność w zjadanych posiłkach w konsekwencji spowoduje, że będziemy szybciej głodni. A dzięki temu możemy w rzeczywistości przyjmować więcej kalorii, niż w przypadku zbilansowanej diety z normalną zawartością tłuszczu.

Z kolei produkty, w których cukier zastąpiony jest słodzikami, mogą – spożyte w nadmiarze – powodować bóle głowy, nudności, biegunkę. A o nadmiar nietrudno. Wystarczy wypić litr napoju zawierającego aspartam. Ponadto, sztuczne słodziki podejrzewane są o zwiększanie ryzyka wystąpienia nowotworów. Również: jeżeli produkt jest pozbawiony cukru, często zawiera więcej tłuszczu niż jego zwykły odpowiednik, co pozwala zachować smak zbliżony do pierwotnego. Świetnym przykładem jest tutaj czekolada, której „niskokaloryczna” wersja nie różni się zbytnio od zwykłej.

Osobną kategorię stanowią produkty z oznaczeniami "slim", "fit", etc. Te często nie mają nic wspólnego ze sloganami zawartymi na etykiecie, posiadając taką samą lub większą ilość kalorii. Producenci stosują tutaj zabieg czysto marketingowy - oznaczenia te mogą być dowolnie umieszczane na opakowaniach lub w nazwach produktów. Albo też mniejsza wartość energetyczna jest związana po prostu z zaleceniem spożywania mniejszych porcji. Warto tutaj wskazać szumnie reklamowane płatki śniadaniowe "fit" lub "slim". W rzeczywistości zawierają one zazwyczaj bardzo dużo kalorii, a do tego miską płatków z mlekiem niespecjalnie się najemy, przez co bardzo szybko robimy się ponownie głodni.

Etykiety

Przy wyborze żywności warto zwracać uwagę na etykiety - wymieniona jest na nich wartość energetyczna oraz skład. Porównanie tych parametrów z teoretycznie niskokalorycznymi produktami pomoże nam w zakupach.

Pomocne będzie również wzięcie pod uwagę kosztów. Produkty „light” są często droższe od zwykłych, przy mniejszej zawartości kalorycznej. Często więc wystarczy zjeść trochę mniej żywności zwykłej. Dzięki temu organizm otrzyma odpowiednią ilość kalorii, a w naszym portfelu zostanie więcej pieniędzy.

I ostatnia kwestia. Produkty „light” zawierają zazwyczaj więcej konserwantów i innych sztucznych substancji. Natomiast do ułożenia prawidłowego, zbilansowanego jadłospisu wystarczą produkty, którymi obdarza nas natura. Warto więc sobie zadać pytanie, czy rzeczywiście korzystne dla nas będzie uzupełnianie diety sztucznymi związkami chemicznymi.

KCP.PL
zobacz inne artykuły

Na naszym forum

Podyskutuj na forum o tym artykule

Komentarze

Wyszukaj swojego lekarza