Wyszukaj lekarza

z bazy ponad 100 tys. specjalistów

Artykuły medyczne - dieta

Witamina D dla dorosłych i dla dzieci. O korzystnym, wielokierunkowym działaniu na organizm

Kategoria | Dieta
Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Główne jej działanie polega na regulacji gospodarki wapniowo–fosforanowej organizmu, co odbywa się poprzez wpływ na jelita, kości i nerki, a niedobór witaminy D jest głównym czynnikiem rozwoju krzywicy, osteoporozy i osteomalacji. Nie jest to jednak jedyna funkcja witaminy D. Wyniki badań pokazują, że witamina D ma zdolność wielokierunkowego, korzystnego działania na układ immunologiczny.
Czytaj artykuł

Nadmierne pragnienie – przyczyny

Kategoria | Dieta
Pragnienie jest fizjologicznym mechanizmem, który bierze udział w kontroli poboru płynów i utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej organizmu. Zaburzenia w tym zakresie mogą dotyczyć zarówno pragnienia zmniejszonego jak i nasilonego. Polidypsja to stan, w którym pragnienie jest nadmierne i wiąże się ze zwiększonym przyjmowaniem płynów tj. >2500 ml/dobę przez dłuższy czas.
Czytaj artykuł

Otyłość - dowiedz się więcej, zrzuć więcej!

Kategoria | Dieta
Otyłość jest uważana za pandemię XXI wieku. O otyłości mówimy, gdy wskaźnik BMI (tj. wartość masy ciała w kg/wzrost w m ^2) wynosi >30kg/m^2. Podstawowym powodem jest dodatni bilans energetyczny prowadzący do wzrostu masy ciała. W związku z tym podstawowe zasady redukcji masy ciała oparte są na utrzymaniu zrównoważonego bilansu energetycznego poprzez spożywanie odpowiedniej ilości i jakości pokarmu oraz regularną aktywność fizyczną. Często działania takie wymagają całkowitej zmiany stylu życia, stąd czynniki psychologiczne jak stała, silna motywacja oraz wsparcie otoczenia pełnią kluczową rolę w walce z otyłością lub nadwagą.
Czytaj artykuł

Suplementy diety - czy naprawdę ich potrzebujesz?

Kategoria | Dieta
W ostatnich latach na całym świecie zaobserwowano wzrost ilości przyjmowanych suplementów diety oraz substancji roślinnych. Pacjenci często nie zdają sobie sprawy z tego, że preparaty, które kupują w aptece bez recepty i zażywają mogą mieć jakiekolwiek działania niepożądane lub wykazywać interakcje z lekami. W związku z tym nie informują lekarzy o przyjmowanych preparatach, co w niektórych przypadkach może mieć wpływ na diagnostykę oraz wdrożoną przez lekarza terapię. Wobec zaistniałego problemu, należy zdawać sobie sprawę, że edukacja zarówno pacjentów jak i lekarzy w kwestii suplementów diety jest konieczna.
Czytaj artykuł

Niekoniecznie light

Kategoria | Dieta
Produkty typu light są coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród osób dbających o linię i odchudzających się. Żywność ta jest szeroko reklamowana, a kolejne produkty zyskują swoją „lekką” wersję. Co warto o nich wiedzieć?
Czytaj artykuł

Czy wiesz, co jesz? O produktach tylko udających zdrowe

Kategoria | Dieta
Powszechnie wiadomo, że codzienna dieta współczesnego Europejczyka często nie należy do najzdrowszych. W świecie pośpiechu brakuje czasu na racjonalne żywienie, w dodatku niezdrowe produkty często są łatwiej dostępne, ładniej zapakowane i smaczniejsze. Każdy wie, że unikanie warzyw, kolorowe napoje, potrawy typu fast food nie mają nic wspólnego z prawidłową dietą. Jednak na półkach sklepowych znajdują się również produkty, które często uchodzą za neutralne lub wręcz korzystne dla zdrowia, a w rzeczywistości wcale takie nie są.
Czytaj artykuł

Szkodliwy i zbawczy fluor

Kategoria | Dieta
Fluor to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości i zębów. Odgrywa najważniejszą rolę w utwardzaniu szkliwa zębów i wzmacnianiu ich odporności na działanie bakterii i kwasów, a tym samym w zapobieganiu próchnicy.
Czytaj artykuł

Jod - pierwiastek mądrości

Kategoria | Dieta
Jod ma podstawowe znaczenie w biosyntezie hormonów tarczycy i z tego względu jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Obecność jodu warunkuje produkcję hormonów tarczycy: tyroksyny T4 i trójjodotyraniny T3.
Czytaj artykuł

Wpływ kobaltu na organizm człowieka

Kategoria | Dieta
Kobalt występuje w śladowych ilościach w organizmie człowieka, jednak jego brak może wpływać na stan zdrowia i upośledzać jego funkcje. Pierwiastek ten znajduje się we wszystkich tkankach organizmu, a zwłaszcza w wątrobie - 25 mcg% suchej masy, trzustce - 35 mcg, mięśniach - 2,5, krwi - ok. 60 mcg% oraz w nerkach i kościach.
Czytaj artykuł
1 3

Wyszukaj swojego lekarza