Zatrucie alkoholem etylowym

ang. Alcohol intoxication

Alkohol etylowy jest substancją, która bardzo szybko i skutecznie wchłania się w przewodzie pokarmowym i przenika do krwi. O ile spożywanie niskoprocentowych lub rozcieńczonych wysokoprocentowych alkoholi nie niesie ze sobą wysokiego ryzyka zatrucia, o tyle ryzyko to wzrasta w przypadku picia alkoholi wysokoprocentowych, jak wódka, whisky czy koniak, zwłaszcza wtedy, gdy są one spożywane w bardzo szybkim tempie. Ponadto, oprócz objawów takich jak drgawki, śpiączka czy zaburzenia oddychania i krążenia, alkohol może również maskować objawy jednoczesnego urazu głowy, stanowi też groźną mieszankę w połączeniu z lekami (np. nasennymi).

Najczęstsze występowanie choroby

Płeć: Kobieta/Mężczyzna
Wiek: Dowolny
Sezon: Cały rok

Przyczyna

Najczęściej występującą przyczyną zatrucia jest przedawkowanie w wyniku spożycia dużych ilości alkoholu wysokoprocentowego w krótkim odcinku czasowym. Ilość potrzebna do zatrucia jest zależna od predyspozycji danej osoby, jej tolerancji i wieku: najbardziej narażone są dzieci i młodzież.


Objawy

  • bełkotliwa mowa - zatrucia
  • ból brzucha - zatrucia
  • drgawki - zatrucia
  • nudności, wymioty - zatrucia
  • oczopląs - zatrucia
  • pobudzenie - zatrucia
  • senność - zatrucia
  • śpiączka - zatrucia
  • zaburzenia równowagi - zatrucia
  • zawroty głowy - zatrucia
  • zmiana wielkości źrenic - zatrucia

Leczenie

W terapii zatrucia alkoholem etylowym stosuje się leczenie objawowe. Ważna jest opieka nad chorym, ulokowanie go w bezpiecznym środowisku, zabezpieczanie przed zachłyśnięciem oraz kontrola gospodarki wodno-elektrolitowej. Pacjentowi podawana jest również niekiedy glukoza oraz środki przyspieszające metabolizm alkoholu. W najcięższych przypadkach stosowana jest hemodializa.


Sugerowany specjalista