Wyszukaj lekarza

z bazy ponad 100 tys. specjalistów

Zatrucia grzybami

Kategoria | Zdrowie
Zatrucia grzybami

Jak objawiają się zatrucia grzybami?

Grzyby są tradycyjnym elementem polskiej kuchni – zarówno jako dodatek, ubogacający smak potraw, jak i osobne danie. Jednak jeżeli sami zbieramy grzyby, łatwo pomylić te jadalne z trującymi. Po czym można rozpoznać zatrucie grzybami?

Grzyby jadalne, grzyby trujące

Jadalne grzyby to te, które nie wpływają negatywnie na ludzki organizm, oprócz tego, że są ciężkostrawne. Jednak obok nich istnieje cały szereg grzybów, które mogą doprowadzić do zatrucia, a nawet śmierci. Te określane jako śmiertelnie trujące, zawierają toksyny, których nie neutralizuje nawet długotrwałe gotowanie czy smażenie. Toksyny po spożyciu zaczynają niszczyć wątrobę, nerki i inne narządy, a także oddziałują negatywnie na układ nerwowy.

Mniej trujące grzyby zazwyczaj nie powodują spustoszenia organizmu – oddziałują głównie na układ nerwowy, a w wielu przypadkach objawy ustępują po kilku godzinach, nawet jeżeli nie została podjęta żadna terapia.

Objawy zatrucia grzybami

Podstawowe objawy zatrucia grzybami obejmują głównie układ pokarmowy. Są to nudności i wymioty, bóle brzucha, biegunka. Po spożyciu niektórych grzybów, zwłaszcza tych, których toksyny oddziałują również na układ nerwowy, wystąpić mogą:

  • halucynacje,
  • drgawki
  • bóle głowy,
  • obfite pocenie się,
  • uczucie gorąca i podwyższona temperatura,
  • zaburzenia widzenia,
  • zaczerwienienie twarzy.

Co ważne, objawy nie muszą wystąpić od razu po zatruciu. Często potrzeba na to kilku godzin. A w przypadku muchomora sromotnikowego, najgroźniejszego spośród występujących w Polsce grzybów, objawy nie dość, że pojawiają się dopiero po kilkunastu godzinach, to jeszcze z reguły ustępują samoistnie, po czym wracają ze zdwojoną siłą. Z kolei zatrucia niektórymi gatunkami mogą objawiać się aż po kilkunastu dniach, albo dopiero po spożyciu alkoholu (nawet kilka dni później).

Najważniejsza szybka reakcja

Jeżeli objawy zaczną pojawiać się krótko po spożyciu grzybów, można przeciwdziałać im np. prowokując wymioty i spożywając węgiel aktywny. Jednak w każdym przypadku, nawet jeżeli grzyby jedliśmy kilkanaście dni wcześniej, konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza, bowiem tylko szybka reakcja umożliwia całkowite leczenie bądź chociaż zatrzymanie zniszczeń w organizmie. Do tego, w przypadku toksyn takich jak zawarta w muchomorze sromotnikowym amanityna, tylko błyskawiczna hospitalizacja zapewnia szansę na przeżycie.

zobacz inne artykuły

Na naszym forum

Podyskutuj na forum o tym artykule

Komentarze

Wyszukaj swojego lekarza