Wyszukaj lekarza

z bazy ponad 100 tys. specjalistów

Uczulenie na jedzenie

Kategoria | Dieta
Uczulenie na jedzenie

Skąd bierze się alergia pokarmowa?

Odsetek alergików w całej populacji stale się zwiększa. Dotyczy to również uczulenia na konkretne grupy pokarmów, jak mleko, owoce morza czy orzechy. Dlaczego tak się dzieje?

Brud nie jest zły!

Eksperci twierdzą, że podatność na alergię jest uwarunkowana genetycznie, dlatego też wśród osób spokrewnionych często można zaobserwować uczulenia na podobne produkty. Co uruchamia alergię? Według jednych teorii są to dodatki chemiczne, polepszające żywność, a według innych – zanieczyszczenie środowiska. Jednak, choć mogą one mieć wpływ, nie jest to tak oczywiste. Od początku historii ludzkości (i w czasach prehistorycznych) towarzyszyły nam zanieczyszczenia. Pyły wuklaniczne, brud, bakterie i wirusy w wodzie. Do żywności często dodawano niebezpieczne i niekiedy mocno trujące związki chemiczne, gdyż nie wiedziano o ich szkodliwości. I choć obecnie mamy spore zanieczyszczenia powietrza wynikające z postępu technologicznego, pamiętajmy, że używane w przeszłości lampy naftowe także były na dłuższą metę szkodliwe, a liczba osób uczulonych, w tym na żywność, była mniejsza.

Najbardziej prawdopodobne jest wytłumaczenie, które uznaje za wzrost częstotliwości występowania alergii... wzrost higieny. Można to zaobserwować w praktyce – uczulenie występuje częściej u osób przesadnie dbających o czystość. Nasz organizm jest bowiem dostosowany do walki z wirusami, bakteriami i innymi mikroorganizmami. A jeżeli żyjemy w bardzo czystym środowisku, układ odpornościowy nie ma czemu się przeciwstawiać i zaczyna reagować nadmiernie na czynniki, które normalnie nie wyrządzają krzywdy. Na przykład biało zawarte w krowim mleku.

Ta wersja potwierdza również sytuację zauważoną u dzieci. U tych, które częściej bawią się na dworze, w piasku, w trawie, dużo rzadziej obserwuje się występowanie w późniejszym życiu alergii, niż w przypadku tej grupy, która siedzi głównie przed komputerem albo rodzice są przewrażliwieni na punkcie czystości.

Co może uczulać i jak przebiega reakcja?

Produktami, po spożyciu których występuje najczęściej reakcja alergiczna, są:

  • krowie mleko,
  • jajka
  • orzechy
  • owoce morza
  • gluten
  • pomidory
  • migdały,
  • ryby,
  • soja.

Reakcja alergiczna może być bardzo zróżnicowana. Obejmować może dolegliwości ze strony układu trawiennego, jak wymioty czy biegunki, a także zapalenie jelit. Innym objawem mogą być zmiany skórne (np. atopowe zapalenie skóry) lub opuchlizna. Niekiedy występują problemy z oddychaniem, a także wstrząs anafilaktyczny.

Leczenie

Najczęściej stosowanym sposobem w terapii jest zapobieganie, poprzez układanie odpowiedniej diety, która wykluczać będzie produkty wywołujące reakcję alergiczną. W niektórych przypadkach bywa to jednak trudne, gdyż chorzy są zwykle uczuleni na więcej niż jeden produkt. W leczeniu stosowane jest również niekiedy odczulanie, które eliminuje całkowicie lub znacznie zmniejsza reakcję alergiczną.

zobacz inne artykuły

Na naszym forum

Podyskutuj na forum o tym artykule

Komentarze

Wyszukaj swojego lekarza