Pierwiastki życia - Fluor
Fluor to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości i zębów. Odgrywa najważniejszą rolę w utwardzaniu szkliwa zębów i wzmacnianiu ich odporności na działanie bakterii i kwasów, a tym samym w zapobieganiu próchnicy. Jednak jego nadmiar bardzo szkodzi, a granica pomiędzy szkodliwą a korzystną dawką jest prawie niezauważalna. Zakłada się, że optymalna ilość fluoru w wodzie pitnej wynosi 1 - 1,5 mg/l.
Nadmiar fluoru
Sole fluoru, kumulując się w kościach, mogą prowadzić do, osteosklerozy zmiany kierunku wzrostu i kształtu zębów oraz ich barwy (ciemne plamki), tworzenia się zgrubień i kostnych narośli, mogących utrudniać chodzenie i sztywnienie stawów. Organizm ludzki broni się, wydalając fluor z moczem. Jednak duże dawki wychwytują magnez z surowicy krwi, mobilizują wapń z kości, doprowadzając do ich odwapnienia i rzeszotowienia. Wapń natomiast odkładany jest w nerkach, płucach, mięśniach.
Fluor może też wpływać negatywnie na funkcjonowanie tarczycy, jelita grubego, mózgu. Fluor może źle oddziaływać na układ enzymatyczny i układ nerwowy. Początkowo może objawiać się to złym samopoczuciem, wywoływać skrajne emocje, rozdrażnienie, wybuchy złości, apatię.
Pierwiastek ten może być też przyczyną alergii i uszkadzać układ odpornościowy. Wynika to z faktu, że fluor jest również w powietrzu, szczególnie jest to zauważalne w krajach wysoko uprzemysłowionych. Oddychanie, zanieczyszczonym związkami siarki i fluoru, powietrzem może prowadzić do ataków dusznicy płuc, wywoływać uszkodzenia skóry i błon śluzowych.
Badania wykazały też, że zachodzi związek między wzrostem zawartości soli fluorowych w pożywieniu, a przypadkami zachorowań na nowotwór przewodu pokarmowego.
Fluoryzowanie wody
Jeszcze niedawno fluoryzowanie wody pitnej było powszechnym zjawiskiem, gdyż uważano, że tylko w ten sposób można zlikwidować próchnicę wśród dzieci i dorosłych. W dobie coraz większego uprzemysłowienia, fluor rozpowszechnił się w powietrzu i glebie tak bardzo, że zachodzi w niektórych częściach świata obawa o zdrowie, a nawet życie ludzi i zwierząt.
Objawy zatruć fluorem zaobserwowano w Indiach, USA, Chinach. Fluoryzowanie wody jest więc coraz bardziej bezzasadne, gdyż pierwiastka tego znajduje się coraz więcej w pożywieniu. Fluor koncentruje się w liściach roślin, zbożu, warzywach, owocach, rybach, mleku i innych produktach pochodzenia zwierzęcego.
Źródła fluoru
- czosnek,
- sałata,
- marchew,
- czerwona papryka,
- buraki,
- rzodkiewka,
- ostrygi,
- ryby,
- woda źródlana i z kranu,
- jaja,
- herbata (szczególnie chińska).
AnaBo
Czytaj również
- Pierwiastki życia - Selen - Znaczenie selenu w naszym organizmie
- Pierwiastki życia - Cynk - Znaczenie cynku w organizmie człowieka
- Pierwiastki życia - Magnez- Znaczenie magnezu dla organizmu człowieka
- Pierwiastki życia - Wapń - Znaczenie wapnia w organizmie człowieka
- Pierwiastki życia - Żelazo - Znaczenie żelaza dla organizmu człowieka
- Pierwiastki życia - Miedź - mikroelement niezbędny do życia
- Pierwiastki życia - Potas - jeden z najważniejszych elektrolitów w organizmie człowieka
- Pierwiastki życia - Sód - Niezbędny do życia sód
- Pierwiastki życia - Mangan - pierwiastek śladowy, ale bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu
- Pierwiastki życia - Krzem - Wpływ krzemu na organizm człowieka
- Pierwiastki życia - Kobalt - Wpływ kobaltu na organizm człowieka
- Pierwiastki życia - Jod - pierwiastek mądrości
- Pierwiastki życia - Fosfor i kości - Skutki niedoboru fosforu w organizmie
- Pierwiastki życia - Chrom - Szkodliwy i potrzebny chrom