Wyszukaj lekarza

z bazy ponad 100 tys. specjalistów

Szkodliwy i zbawczy fluor

Kategoria | Dieta
Szkodliwy i zbawczy fluor

Pierwiastki życia - Fluor

Fluor to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości i zębów. Odgrywa najważniejszą rolę w utwardzaniu szkliwa zębów i wzmacnianiu ich odporności na działanie bakterii i kwasów, a tym samym w zapobieganiu próchnicy. Jednak jego nadmiar bardzo szkodzi, a granica pomiędzy szkodliwą a korzystną dawką jest prawie niezauważalna. Zakłada się, że optymalna ilość fluoru w wodzie pitnej wynosi 1 - 1,5 mg/l.

Nadmiar fluoru

Sole fluoru, kumulując się w kościach, mogą prowadzić do, osteosklerozy zmiany kierunku wzrostu i kształtu zębów oraz ich barwy (ciemne plamki), tworzenia się zgrubień i kostnych narośli, mogących utrudniać chodzenie i sztywnienie stawów. Organizm ludzki broni się, wydalając fluor z moczem. Jednak duże dawki wychwytują magnez z surowicy krwi, mobilizują wapń z kości, doprowadzając do ich odwapnienia i rzeszotowienia. Wapń natomiast odkładany jest w nerkach, płucach, mięśniach.

Fluor może też wpływać negatywnie na funkcjonowanie tarczycy, jelita grubego, mózgu. Fluor może źle oddziaływać na układ enzymatyczny i układ nerwowy. Początkowo może objawiać się to złym samopoczuciem, wywoływać skrajne emocje, rozdrażnienie, wybuchy złości, apatię.

Pierwiastek ten może być też przyczyną alergii i uszkadzać układ odpornościowy. Wynika to z faktu, że fluor jest również w powietrzu, szczególnie jest to zauważalne w krajach wysoko uprzemysłowionych. Oddychanie, zanieczyszczonym związkami siarki i fluoru, powietrzem może prowadzić do ataków dusznicy płuc, wywoływać uszkodzenia skóry i błon śluzowych.

Badania wykazały też, że zachodzi związek między wzrostem zawartości soli fluorowych w pożywieniu, a przypadkami zachorowań na nowotwór przewodu pokarmowego.

Fluoryzowanie wody

Jeszcze niedawno fluoryzowanie wody pitnej było powszechnym zjawiskiem, gdyż uważano, że tylko w ten sposób można zlikwidować próchnicę wśród dzieci i dorosłych. W dobie coraz większego uprzemysłowienia, fluor rozpowszechnił się w powietrzu i glebie tak bardzo, że zachodzi w niektórych częściach świata obawa o zdrowie, a nawet życie ludzi i zwierząt.

Objawy zatruć fluorem zaobserwowano w Indiach, USA, Chinach. Fluoryzowanie wody jest więc coraz bardziej bezzasadne, gdyż pierwiastka tego znajduje się coraz więcej w pożywieniu. Fluor koncentruje się w liściach roślin, zbożu, warzywach, owocach, rybach, mleku i innych produktach pochodzenia zwierzęcego.

Źródła fluoru

  • czosnek,
  • sałata,
  • marchew,
  • czerwona papryka,
  • buraki,
  • rzodkiewka,
  • ostrygi,
  • ryby,
  • woda źródlana i z kranu,
  • jaja,
  • herbata (szczególnie chińska).
AnaBo

Czytaj również

  1. Pierwiastki życia - Selen - Znaczenie selenu w naszym organizmie
  2. Pierwiastki życia - Cynk - Znaczenie cynku w organizmie człowieka
  3. Pierwiastki życia - Magnez- Znaczenie magnezu dla organizmu człowieka
  4. Pierwiastki życia - Wapń - Znaczenie wapnia w organizmie człowieka
  5. Pierwiastki życia - Żelazo - Znaczenie żelaza dla organizmu człowieka
  6. Pierwiastki życia - Miedź - mikroelement niezbędny do życia
  7. Pierwiastki życia - Potas - jeden z najważniejszych elektrolitów w organizmie człowieka
  8. Pierwiastki życia - Sód - Niezbędny do życia sód
  9. Pierwiastki życia - Mangan - pierwiastek śladowy, ale bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu
  10. Pierwiastki życia - Krzem - Wpływ krzemu na organizm człowieka
  11. Pierwiastki życia - Kobalt - Wpływ kobaltu na organizm człowieka
  12. Pierwiastki życia - Jod - pierwiastek mądrości
  13. Pierwiastki życia - Fosfor i kości - Skutki niedoboru fosforu w organizmie
  14. Pierwiastki życia - Chrom - Szkodliwy i potrzebny chrom
KCP.PL
zobacz inne artykuły

Na naszym forum

Podyskutuj na forum o tym artykule

Komentarze

Wyszukaj swojego lekarza