Jak uniknąć zarażenia salmonellą?
Lato to okres, który szczególnie sprzyja zatruciu salmonellą. Z uwagi bowiem na wysokie temperatury, trudniej jest zadbać o odpowiednie przechowywanie żywności. Jakie potrawy są szczególnie niebezpieczne? Jak objawia się zatrucie salmonellą?
Mięso i jaja
Do zatrucia salmonellą dochodzi najczęściej w wyniku spożycia skażonego mięsa, ryb lub jaj. Potrawy zawierające bakterie odpowiedzialne za salmonellę mogą znajdować się w domu, np. jedzenie rozmrożone i zamrożone ponownie, źle przechowywane mięso, z którego drobnoustroje rozprzestrzeniły się na inne potrawy czy domowe wyroby na bazie surowych jaj, jak majonez. Niebezpieczne są także imprezy masowe, jak festyny, gdzie nie ma z reguły możliwości zapewnienia jedzeniu odpowiednich temperatur. I tak, nadtopione lody lub inne potrawy zawierające surowe jaja mogą szybko stać się źródłem zakażenia. Co ważne, salmonellę mogą przenosić także owady i gryzonie, należy więc pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu żywności również pod tym kątem.
Objawy zatrucia
Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się zwykle w ciągu doby od przedostania się bakterii do organizmu. Przypominają zwykłe zatrucie pokarmowe, dlatego do postawienia trafnej diagnozy konieczne jest przeprowadzenie specjalistycznych badań. Objawy salmonelli to:
- bóle brzucha,
- wymioty,
- nudności,
- biegunka (często krwista),
- bóle głowy,
- gorączka.
Nasilenie objawów jest zależne od indywidualnych predyspozycji osoby zakażonej. U ludzi z bardzo silną odpornością zarażenie może nie objawiać się w żaden sposób. Z kolei u innych konieczna może być hospitalizacja.
Leczenie zatrucia salmonellą
W lekkich przypadkach zatrucie salmonellą można wyleczyć poprzez zastosowanie odpowiedniej diety, nawadnianie organizmu, a także przyjmowanie preparatów takich jak węgiel leczniczy. Cięższe przypadki mogą wymagać pobytu w szpitalu, gdzie przeprowadzone zostaną badania oraz podawane będą odpowiednie antybiotyki. Jeżeli objawy są nasilone, nie należy ich lekceważyć. U osób z obniżoną odpornością i dzieci zarażenie salmonellą może bowiem przenieść się poza układ pokarmowy, powodując poważne zaburzenia organizmu lub nawet sepsę.