Wyszukaj lekarza

z bazy ponad 100 tys. specjalistów

Profilaktyka przeciwrakowa

Kategoria | Zdrowie
Profilaktyka przeciwrakowa

Już dzisiaj zacznij zabezpieczać się przed rakiem!

Badania naukowe dowodzą, że wszystko, co robimy każdego dnia, wpływa na ryzyko zachorowania na różne choroby, łącznie z nowotworami. Możemy więc zacząć przeciwdziałać rakowi już dziś, dbając o odpowiednie nawyki. Warto więc pomyśleć o przyszłości i podjąć kroki, dzięki którym można będzie jak najdłużej cieszyć się zdrowiem.

Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia nowotworów

Do powstania nowotworów przyczynić się może szereg róznych czynników. Natomiast najważniejsze z nich, które wynikają z naszego codziennego trybu życia, to:
- nadwaga i otyłość
- duże spożycie czerwonego mięsa, szczególnie wysokoprzetworzonego, jak wędliny, parówki etc.
- niskie spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych
- niskie spożycie nasion roślin strączkowych
- dieta uboga w warzywa i owoce
- brak aktywności fizycznej
- spożywanie alkoholu w nadmiernych ilościach oraz palenie tytoniu
- duże spożycie soli kuchennej

Czynniki zmniejszające ryzyko powstania nowotworów

Z kolei czynniki, które zmniejszają ryzyko powstania nowotworów, to:
- zachowanie prawidłowej masy ciała
- niskie spożycie czerwonego mięsa i wysokoprzetworzonych produktów mięsnych
- zachowanie diety bogatej w produkty pełnoziarniste i nasiona roślin strączkowych
- częste spożywanie warzyw i owoców
- regularna aktywność fizyczna
- unikanie spożywania alkoholu oraz nie palenie tytoniu
- dieta uboga w sól kuchenną

Jak widać, czynniki zwiększające i zmniejszające ryzyko zachorowania na raka są ze sobą powiązane, niekiedy wystarczy więc odrobinę zmienić nawyki żywieniowe i behawioralne, aby zwiększyć nasze szanse na uniknięcie choroby nowotworowej. Ponadto, stosowanie się do powyższych zaleceń nie tylko zmniejszy ryzyko zachowania na raka, ale również pomoże utrzymać nasz organizm z dala od innych chorób, jak miażdżyca, choroby układu krążenia oraz cukrzyca. Bogata w owoce, warzywa (nieskrobiowe) i produkty pełnoziarniste dieta dostarczy odpowiednich witamin i składników mineralnych, niezbędnych nie tylko do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale również działających przeciwnowotworowo.

W kwestii spożycia mięsa - najlepiej postawić na ryby i drób, albowiem spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego i odbytnicy. Ponadto, dodawane do wędlin konserwatny mogą wykazywać, szczególnie w żołądku, działanie kancerogenne.

Natomiast sól kuchenna niszczy nabłonek żołądka, a uszkodzone komórki mogą przekształcić się w nowotwór. Ponadto, nadmierne spożycie soli prowadzi do nadciśnienia, które może spowodować inne groźne dla życia schorzenia. Należy przy tym pamiętać, że sól jest zawarta w dużych ilościach w wielu produktach, np. w wędlinach.

W zachowaniu prawidłowej masy ciała pomoże odpowiednia dieta, zgodna z powyższymi zaleceniami, oraz aktywność fizyczna. Wskazane dzienne minimalne zalecenie to 30 minut umiarkowanego wysiłku fizycznego - wystarczy choćby energiczny spacer. Natomiast wraz ze stopniowym wzrostem czasu i intensywności codziennej aktywności fizycznej poprawia się zarówno zdrowie naszego ciała, jak i umysłu - trening zwiększa bowiem siłę woli, wytrwałość i odporność na stres.

Pamiętajmy o badaniach

Proces powstawania nowotworów jest długotrwały i skomplikowany - może trwać latami. Starając się więc prowadzić zdrowy, hignieniczny tryb życia każdego dnia, minimalizujemy ryzyko ich powstania. Pamiętajmy jednak, że nie jesteśmy w stanie wyelminować za pomocą samego trybu życia innych czynników, zwiększających ryzyko wystąpienia raka, jak na przykład nasza genetyka. Dlatego zawsze należy wykonywać regularne badania medyczne.

KCP.PL
zobacz inne artykuły

Na naszym forum

Podyskutuj na forum o tym artykule

Komentarze

Wyszukaj swojego lekarza