Już dzisiaj zacznij zabezpieczać się przed rakiem!
Badania naukowe dowodzą, że wszystko, co robimy każdego dnia, wpływa na ryzyko zachorowania na różne choroby, łącznie z nowotworami. Możemy więc zacząć przeciwdziałać rakowi już dziś, dbając o odpowiednie nawyki. Warto więc pomyśleć o przyszłości i podjąć kroki, dzięki którym można będzie jak najdłużej cieszyć się zdrowiem.
Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia nowotworów
Do powstania nowotworów przyczynić się może szereg róznych czynników. Natomiast najważniejsze z nich, które wynikają z naszego codziennego trybu życia, to:
- nadwaga i otyłość
- duże spożycie czerwonego mięsa, szczególnie wysokoprzetworzonego, jak wędliny, parówki etc.
- niskie spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych
- niskie spożycie nasion roślin strączkowych
- dieta uboga w warzywa i owoce
- brak aktywności fizycznej
- spożywanie alkoholu w nadmiernych ilościach oraz palenie tytoniu
- duże spożycie soli kuchennej
Czynniki zmniejszające ryzyko powstania nowotworów
Z kolei czynniki, które zmniejszają ryzyko powstania nowotworów, to:
- zachowanie prawidłowej masy ciała
- niskie spożycie czerwonego mięsa i wysokoprzetworzonych produktów mięsnych
- zachowanie diety bogatej w produkty pełnoziarniste i nasiona roślin strączkowych
- częste spożywanie warzyw i owoców
- regularna aktywność fizyczna
- unikanie spożywania alkoholu oraz nie palenie tytoniu
- dieta uboga w sól kuchenną
Jak widać, czynniki zwiększające i zmniejszające ryzyko zachorowania na raka są ze sobą powiązane, niekiedy wystarczy więc odrobinę zmienić nawyki żywieniowe i behawioralne, aby zwiększyć nasze szanse na uniknięcie choroby nowotworowej. Ponadto, stosowanie się do powyższych zaleceń nie tylko zmniejszy ryzyko zachowania na raka, ale również pomoże utrzymać nasz organizm z dala od innych chorób, jak miażdżyca, choroby układu krążenia oraz cukrzyca. Bogata w owoce, warzywa (nieskrobiowe) i produkty pełnoziarniste dieta dostarczy odpowiednich witamin i składników mineralnych, niezbędnych nie tylko do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale również działających przeciwnowotworowo.
W kwestii spożycia mięsa - najlepiej postawić na ryby i drób, albowiem spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego i odbytnicy. Ponadto, dodawane do wędlin konserwatny mogą wykazywać, szczególnie w żołądku, działanie kancerogenne.
Natomiast sól kuchenna niszczy nabłonek żołądka, a uszkodzone komórki mogą przekształcić się w nowotwór. Ponadto, nadmierne spożycie soli prowadzi do nadciśnienia, które może spowodować inne groźne dla życia schorzenia. Należy przy tym pamiętać, że sól jest zawarta w dużych ilościach w wielu produktach, np. w wędlinach.
W zachowaniu prawidłowej masy ciała pomoże odpowiednia dieta, zgodna z powyższymi zaleceniami, oraz aktywność fizyczna. Wskazane dzienne minimalne zalecenie to 30 minut umiarkowanego wysiłku fizycznego - wystarczy choćby energiczny spacer. Natomiast wraz ze stopniowym wzrostem czasu i intensywności codziennej aktywności fizycznej poprawia się zarówno zdrowie naszego ciała, jak i umysłu - trening zwiększa bowiem siłę woli, wytrwałość i odporność na stres.
Pamiętajmy o badaniach
Proces powstawania nowotworów jest długotrwały i skomplikowany - może trwać latami. Starając się więc prowadzić zdrowy, hignieniczny tryb życia każdego dnia, minimalizujemy ryzyko ich powstania. Pamiętajmy jednak, że nie jesteśmy w stanie wyelminować za pomocą samego trybu życia innych czynników, zwiększających ryzyko wystąpienia raka, jak na przykład nasza genetyka. Dlatego zawsze należy wykonywać regularne badania medyczne.