Wyszukaj lekarza

z bazy ponad 100 tys. specjalistów

Na czym polega insulinooporność?

Kategoria | Zdrowie
Na czym polega insulinooporność?

Mechanizm insulinooporności

Insulinooporność jest stanem niebezpiecznym dla organizmu. Może przyczynić się do rozwoju wielu chorób metabolicznych, w tym cukrzycy typu 2. Na czym polega insulinooporność i jak sobie z nią radzić?

Brak reakcji na insulinę

Dostarczane wraz z posiłkami węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Za ich metabolizm i dostarczanie do komórek odpowiedzialny jest hormon – insulina. Hormon ten jest produkowany przez trzustkę. U zdrowego człowieka jego ilość jest dostosowywana do aktualnego poziomu cukrów we krwi, a z kolei poziom ten zmniejsza się wraz z wykorzystywaniem węglowodanów przez organizm.

Natomiast u osób cierpiących na insulinooporność sprawa ma się inaczej. Ich komórki stają się odporne na insulinę, w związku z czym nie otrzymują węglowodanów. To z kolei powoduje, że we krwi zwiększa się poziom cukrów, co wywołuje reakcję organizmu – trzustka produkuje więcej insuliny.

Błędne koło

Nieleczona insulinooporność stale się pogłębia. Podwyższony poziom insuliny powoduje tycie, w tym odkładanie się tłuszczu wokół narządów wewnętrznych. To z kolei zwiększa insulinooporność, na co reakcją jest zwiększenie produkcji insuliny przez trzustkę. I koło się zamyka. Dodatkowo, ciągle nadmiernie eksploatowana trzustka w pewnym momencie może ulec uszkodzeniu, co prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2.

Oprócz otyłości, insulinooporności sprzyja dieta wysokokaloryczna, bogata w cukry proste, zwłaszcza te w słodyczach czy słodzonych napojach, a także obfitująca w tłuszcze trans i produkty wysoko przetworzone. Ponadto, do rozwoju dolegliwości przyczynić się może również genetyka, stres, zbyt mała aktywność fizyczna, przyjmowane leki czy zaburzenia snu.

Objawy

Insulinooporność może przebiegać bez objawów zewnętrznych – możliwa jest wtedy do wykrycia wyłącznie w badaniach laboratoryjnych. Jednak towarzyszyć jej mogą również takie oznaki jak:

  • problemy z koncentracją,
  • tycie,
  • chroniczne zmęczenie,
  • nadciśnienie.

Terapia

Aby zahamować rozwój insulinooporności, konieczna jest zmiana stylu życia. Najważniejsza jest odpowiednia, zbilansowana dieta, oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Te bowiem wchłaniają się wolniej, w związku z czym nie powodują nagłego skoku cukrów we krwi, co nie zmusza organizmu do produkowania większych ilości insuliny.

Istotnym aspektem jest także regularna aktywność fizyczna. Wspomaga ona metabolizm orz utrudnia odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Dzięki niej nie tylko sylwetka pozostanie szczuplejsza – również organizm będzie zdrowszy.

zobacz inne artykuły

Na naszym forum

Podyskutuj na forum o tym artykule

Komentarze

Wyszukaj swojego lekarza