Wyszukaj lekarza

z bazy ponad 100 tys. specjalistów

Poradnik medyczny - dieta

Fleksitarianizm - elastyczne i zdrowe odżywianie

Kategoria | Dieta
Zdrowa dieta powinna obfitować w produkty pochodzenia roślinnego. Warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których często nie ma w produktach pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu wiele osób zaczyna stosować diety wegetariańskie. Jednak mięso i ryby także są potrzebne organizmowi. Jak pogodzić jedno z drugim?
Czytaj artykuł

Alkohol na diecie

Kategoria | Dieta
Alkohol jest często spożywany podczas spotkań towarzyskich, niekiedy wręcz nieodłącznie z nimi związany. Jednak dla osób na diecie stanowi zagrożenie – zdecydowanie utrudnia zrzucenie niechcianych kilogramów. Dlaczego tak się dzieje? Czy można pić alkohol i jednocześnie chudnąć?
Czytaj artykuł

Wpływ krzemu na organizm człowieka

Kategoria | Dieta
Gdy w organizmie brakuje jakiegoś pierwiastka nasz organizm zaczyna wysyłać różnego typu alarmujące sygnały. Często je lekceważymy, a tymczasem pierwotnie mało znaczące symptomy mogą przeobrażać się w zmiany skutkujące chorobami. Można temu zapobiegać właściwie się odżywiając.
Czytaj artykuł

Znaczenie magnezu dla organizmu człowieka

Kategoria | Dieta
Magnez odgrywa szczególną rolę prawie we wszystkich procesach zachodzących w organizmie. W procesach ochronnych, jako czynnik przeciwstresowy, przeciw toksyczny, przeciwalergiczny, przeciw anafilaktyczny, przeciwzapalny, ochraniający przed promieniowaniem jonizującym, regulujący ciepłotę ciała, pobudzający fagocytozę i odgrywający rolę w tworzeniu przeciwciał. Magnez działa też relaksująco i znieczulająco.
Czytaj artykuł

Znaczenie żelaza dla organizmu człowieka

Kategoria | Dieta
Żelazo pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, przede wszystkim jest składnikiem hemoglobiny – białka krwinek czerwonych, odpowiedzialnego za transport tlenu do każdej żywej komórki, a także mioglobiny – białka mięśni, decydującego o ich kurczliwości.
Czytaj artykuł

Miedź – mikroelement niezbędny do życia

Kategoria | Dieta
Dzienne zapotrzebowanie na miedź osoby dorosłej waha się pomiędzy 1 a 3 mg. Wydawać by się mogło, że to niewiele, jednak, jako koenzym wielu enzymów komórkowych, miedź uczestniczy w katalizowanych przez nie reakcjach. Odgrywa istotną rolę we wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego, a także w procesach krwiotwórczych, osteogenezie, funkcjonowaniu tarczycy i nadnerczy.
Czytaj artykuł

Znaczenie selenu w naszym organizmie

Kategoria | Dieta
Bez selenu nie ma zdrowia: selen ratuje serce, przedłuża młodość, chroni przed rakiem. Jednak należy pamiętać, że przedawkowanie tego pierwiastka może również skutkować różnego rodzaju niedomaganiami.
Czytaj artykuł

Znaczenie wapnia w organizmie człowieka

Kategoria | Dieta
Wapń jest głównym budulcem kośćca, zębów i bardzo ważnym składnikiem wszystkich mięśni. Około 99% całego wapnia i 75% fosforu w naszym organizmie wchodzi w skład kośćca, głównie w formie apatytów, w mniejszej ilości w formie fosforanów i węglanów wapnia. Pozostały 1% krąży stale we krwi i innych płynach ustrojowych. Jeśli nie dostarczymy wystarczającej ilości wapnia do organizmu w pożywieniu, wtedy zaczyna pobierać go z własnego kośćca.
Czytaj artykuł

Znaczenie cynku w organizmie człowieka

Kategoria | Dieta
Niedobory cynku mogą być przyczyną wielu chorób i dolegliwości. Wraz z innymi śladowymi pierwiastkami jest on niezbędny do życia. Stwierdzono, że składnika tego brakowało wszystkim pacjentom szpitalnym, którzy chorowali np. na: choroby skórne, arteriosklerozę, marskość wątroby, nowotwory, dolegliwości serca, choroby, będące efektem złego odżywiania (i stosowania niektórych leków).
Czytaj artykuł

Jod - pierwiastek mądrości

Kategoria | Dieta
Jod ma podstawowe znaczenie w biosyntezie hormonów tarczycy i z tego względu jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Obecność jodu warunkuje produkcję hormonów tarczycy: tyroksyny T4 i trójjodotyraniny T3.
Czytaj artykuł
2

Wyszukaj swojego lekarza