Wyszukaj lekarza

z bazy ponad 100 tys. specjalistów

Czy wiesz, co jesz? O produktach tylko udających zdrowe

Kategoria | Dieta
Czy wiesz, co jesz? O produktach tylko udających zdrowe

Stosowanie zbilansowanej diety w dzisiejszym świecie nie jest łatwym zadaniem

Powszechnie wiadomo, że codzienna dieta współczesnego Europejczyka często nie należy do najzdrowszych. W świecie pośpiechu brakuje czasu na racjonalne żywienie, w dodatku niezdrowe produkty często są łatwiej dostępne, ładniej zapakowane i smaczniejsze. Każdy wie, że kolorowe napoje, potrawy typu fast food, nie mają nic wspólnego z prawidłową dietą. Jednak na półkach sklepowych znajdują się również produkty, które często uchodzą za neutralne lub wręcz korzystne dla zdrowia, a w rzeczywistości wcale takie nie są. 

Wszechobecny cukier

Sacharoza (dwucukier pochodzący z buraków lub trzciny cukrowej) jest dodawana nie tylko do słodyczy, ale również do produktów, w których byśmy się jej nie spodziewali. Wspomnieć należy tutaj chociażby o sosach do potraw. W rezultacie zjadamy więcej cukru niż sobie uświadamiamy.

To jednak nie wszystko. Jeszcze większe zagrożenie dla naszego zdrowia stanowi syrop glukozowo-fruktozowy, stosowany coraz powszechniej przez producentów żywności (jest tańszy i ma lepszą konsystencję niż cukier, który trzeba rozpuszczać). Regularne spożycie produktów słodzonych syropem prowadzi do zwiększenia apetytu, zmniejszenia wrażliwości na insulinę i cukrzycy typu II. Ponieważ fruktoza omija pewne punkty regulacyjne w szlakach metabolicznych węglowodanów, powoduje tycie w znacznie większym stopniu.

Gdzie możemy znaleźć ten składnik? Lista produktów jest imponująca: słodycze, produkty „light”, jogurty owocowe, syropy „malinowe” (warto przeczytać listę składników i sprawdzić, co naprawdę wchodzi w ich skład), sosy, dżemy, produkty dla dzieci (!), płatki śniadaniowe, „dietetyczne” muesli, soki i nektary owocowe (pamiętajmy, że te ostatnie zazwyczaj są produkowane z koncentratu i mamy małą szansę znaleźć w nich witaminy naturalnie występujące w owocach). 

Chlorek sodu, czyli sól kuchenna

Najczęściej spożywamy ją w nadmiarze, co długofalowo może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia tętniczego lub chorób nerek. Nawet jeśli w domu dodajemy do potraw mało soli, znajdziemy ją też w pieczywie, przetworzonym mięsie, gotowych sosach, niektórych mrożonkach, płatkach śniadaniowych czy potrawach zamawianych w restauracji. 

Gotowe jogurty i desery z owocami

Owoce zawarte w takich produktach zazwyczaj zawierają niewiele (jeśli w ogóle) wartości odżywczych. Jogurty są też często dosładzane cukrem lub wspomnianym już syropem glukozowo-fruktozowym. 

Produkty „light”

Wydaje nam się, że pomogą nam schudnąć i zachować dobre zdrowie. Niestety często w produkcie o obniżonej zawartości tłuszczu może znajdować się na przykład więcej cukru niż w „normalnym” odpowiedniku. Taki produkt może też zawierać więcej konserwantów czy dodatek słodzików. Niektórzy konsumenci mają też wrażenie, że mogą jeść te produkty bezkarnie, w dowolnej ilości – co oczywiście prowadzi do nadmiernej podaży energii, a w konsekwencji nadwagi i jej powikłań zdrowotnych. 

Nie dać się zwariować

Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, by nie wpadać w wyżej wymienione pułapki żywieniowe; przedstawiamy je poniżej.

  • Zawsze czytaj listę składników na etykiecie; zazwyczaj im jest ona krótsza, tym produkt mniej przetworzony, czyli zdrowszy. Ograniczaj lub unikaj produktów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym.
  • Staraj się nie nadużywać soli w kuchni; na początku potrawy będą wydawać się pozbawione smaku, jednak po kilku tygodniach przyzwyczaisz się do zmniejszonej ilości soli. Doprawiaj potrawy aromatycznymi ziołami. Ogranicz fast foody i posiłki spożywane poza domem.
  • Jeśli bardzo lubisz sok owocowy, warto dopłacić więcej za taki, który nie został wyprodukowany z koncentratu lub kupić sokowirówkę. Pamiętaj, że nawet jeśli sok jest naturalny, należy zachować umiar w jego spożyciu – owoce również zawierają cukier oraz dodatkowo często są kwaśne, co niekorzystnie wpływa na zdrowie zębów.
  • Kupuj jogurt naturalny i dodawaj do niego świeże owoce lub bakalie w rozsądnych ilościach.
  • Wybieraj produkty o średniej zawartości tłuszczu i zachowaj umiar w ich spożyciu. Na przykład twaróg nie musi zawierać 0% tłuszczu, by był zdrowy; wystarczy kupić po prostu chudy. Pamiętaj o czytaniu etykiet.
  • Nie zapominaj o regularnej aktywności fizycznej.

Warto udać się do dietetyka, aby pomógł w ustaleniu zrównoważonej diety. 

KCP.PL
zobacz inne artykuły

Na naszym forum

Podyskutuj na forum o tym artykule

Komentarze

Wyszukaj swojego lekarza