Wyszukaj lekarza

z bazy ponad 100 tys. specjalistów

Celiakia – objawy i leczenie

Kategoria | Zdrowie
Celiakia – objawy i leczenie

Jak rozpoznać i leczyć chorobę trzewną?

Celiakia (choroba trzewna) należy do chorób autoimmunologicznych, której istotą jest proces zapalny jelita cienkiego z zanikiem kosmków jelitowych, występujący w odpowiedzi na zawarty w pokarmach gluten (białka znajdujące się głównie w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień).

Objawy celiakii 

Objawy kliniczne celiakii nie są charakterystyczne. Spektrum objawów jest bardzo szerokie, różnią się one zależnie od wieku pacjenta w momencie zachorowania (u dorosłych dominują objawy spoza przewodu pokarmowego).  

Do najczęściej występujących objawów gastrologicznych należą:

  • przewlekła biegunka (rzadko, ale mogą występować również zaparcia!),
  • bóle brzucha,
  • nudności,
  • wymioty,
  • zmniejszenie masy ciała,
  • objawy jelita drażliwego,
  • zapalenie wątroby,
  • nawracające afty w jamie ustnej.


Ponadto na chorobę trzewną wskazywać mogą:

  • niski wzrost, tężyczka,
  • zaburzenia neurologiczne,
  • niedokrwistość,
  • osteoporoza,
  • opóźnione dojrzewanie płciowe,
  • niepłodność,
  • niepowodzenia ciążowe
  • i inne.

Jedną z charakterystycznych postaci celiakii jest choroba Duhringa. Jest to skórna manifestacja celiakii, zwana również opryszczkowatym zapaleniem skóry. Wykwity mają postać pęcherzyków lub grudek, pojawiających się na wyprostnych powierzchniach kończyn, barkach, okolicy krzyżowej oraz na pośladkach.

Wykazano znamiennie częstsze występowanie celiakii w przypadku niektórych zespołów chorobowych oraz zaburzeń genetycznych. Zwiększone ryzyko zachorowania na celiakię mają między innymi osoby chore na cukrzycę typu 1, autoimmunologiczne zapalenie wątroby lub tarczycy, czy też pacjenci z zespołem Downa (trisomia 21 chromosomu) lub zespołem Turnera (monosomia chromosomu X).

Rodzaje celiakii

Wyodrębniono kilka postaci klinicznych celiakii.
1. Celiakia kwitnąca – występująca głównie u małych dzieci, w krótkim odstępie czasu po wprowadzeniu do diety pokarmów zawierających gluten. Może wiązać się z wtórną nietolerancją laktozy (dwucukru), z powodu niedoboru rozkładającego ją enzymu.
2. Celiakia zaniedbana – występująca w przypadku niesystematycznie leczonej celiakii.
3. Postać utajona – charakteryzująca się miernymi objawami klinicznymi choroby przy aktywnym procesie zapalnym jelit.
4. Postać późno ujawniająca się – objawy pojawiają się pod wpływem takich czynników jak: ciąża, stres, zakażenie. Do grupy tej należy również wspomniana uprzednio choroba Duhringa.

Leczenie celiakii

Jedynym skutecznym leczeniem jest wyeliminowanie z pożywienia pokarmów zawierających gluten (dopuszczalna zawartość glutenu – 1mg/100 g produktu). Dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez całe życie. Nie istnieją natomiast ograniczenia w stosunku do spożywania: nabiału, mięs, wędlin, podrobów, ryb, warzyw, owoców i wielu innych produktów spożywczych. Szczegółowych informacji w tym zakresie udzielają specjaliści gastroenterologii, pediatrzy oraz dietetycy.

Leczeniem uzupełniającym w przypadku celiakii opornej na leczenie jest zastosowanie leków immunosupresyjnych (obniżających aktywność układu odpornościowego) takich jak np. glukokortykosteroidy, cyklosporyna, azatiopryna.

KCP.PL
zobacz inne artykuły

Na naszym forum

Podyskutuj na forum o tym artykule

Komentarze

Wyszukaj swojego lekarza